English Thai Spanish Croatian Germany Russia Italy Italy Chinese Simplified China Traditional France Sinhala
Udruga za Meditaciju Vipassana Dhura

Lotus Flower'Vipassana' znači jasan uvid u istinske značajke tijela i uma. Vipassana Bhavana (meditacija uvida) ponekada se naziva i meditacijom pažnje. Tehnika vipassane koristi pažnju kako bi se uočio svaki detalj našeg mentalnog i tjelesnog iskustva, iz trenutka u trenutak, nepristranim stavom. Uz pomoć meditacije pažnje možemo vidjeti i na kraju ukloniti uzroke patnje, koja je u nama.

Usredotoćenje nepristrane pažnje na sadašnji trenutak najvažnije je kod vipassane. Pri tome postoji svjesnost i prihvaćanje onoga što se događa upravo sada, bez obzira što to bilo, bez prosuđivanja. Vidimo stvari kakve one uistinu jesu, pri ćemu smo lišeni subjektivizma. Sustavna vježba vipassane na kraju uklanja uzrok mentalne i tjelesne boli, pročišćava um i rezultira postojanom srećom, koja nije pod utjecajem našeg raspoloženja ili vanjskih okolnosti.

Vipassana meditacija dolazi nam iz Theravada škole buddhizma. (Theravada škola temeljena je na pali kanonu, koji se drži najstarijim zapisima Buddhina učenja). No, ne trebate biti buddhist da biste vježbali vipassanu. Ona nije religija. Vipassana je jednostavna, sustavna tehnika pogodna za svakoga, bez obzira na spol, dob, rasnu pripadnost ili vjeroispovijest.